Międzynarodowa Konferencja Naukowa z cyklu:

„Nowe dyrektywy unijne dla rolnictwa w świetle nauki – dyrektywa azotanowa a jakość surowców do produkcji żywności”

13.12.2019 Opole

Towarzystwo Przyjaciół Politechniki Opolskiej, Katedra Inżynierii Biosystemów, Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki, Politechniki Opolskiej, SPIC in Agriculture, Micromix Polska , Biostyma ,Krajowa Federacja Producentów Zbóż ,Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i RB zaprasza do udziału w Międzynarodowych Warsztatach ,, Nowe dyrektywy unijne dla rolnictwa w świetle nauki – dyrektywa azotanowa a jakość surowców do produkcji żywności które odbędzie się w dniu 13.12.2019 o godz. 10.00 w Łączniku w Auli Błękitnej na Politechnice Opolskiej,

ul. Mikołajczyka 16, 45-271 Opole.


PROGRAM MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI

09.30-10.30 Rejestracja uczestników

10.30-10.45 Powitanie gości oraz uroczyste otwarcie Międzynarodowej Konferencji

                     dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak, prof. PO Politechnika Opolska,

                     dr Ryszard Bandurowski

10.45 – 11.45 Sesja referatowa I

1. ,,Obraz Polski Europy i Świata - fakty, prawdy oczywiste - rolnictwo i jego otoczenie. Raport Europejskiej Agencji Środowiska - woda i zmiany klimatu w Polsce i ich realny wpływ na rolnictwo”

dr Ryszard Bandurowski SPIC

2. ,,Wpływ materii organicznej na zwiększenie produktywności gleb”

dr hab. Agnieszka Medyńska Juraszek UP Wrocław

3. ,,Obecne praktyki i nowe możliwości aplikacji azotu - Połączone nawożenie doglebowe oraz dolistnie azotem w praktyce 2017/2018/2019, wyniki doświadczeń oraz aplikacji polowych. Hybrydowy model nawożenia azotem”

mgr inż. Tomasz Piotrowski, Micromix PL.

4. ,,Poprawa efektywności gospodarowania azotem w rolnictwie polskim - obieg azotu w glebie, obieg azotu w roślinach (mechanizmy pobierania azotu w glebie oraz przez liście,   optymalizacja i efektywność wykorzystania azotu) Zmiany w środowisku a nasze postepowanie w produkcji - co musimy zmienić żeby produkowana żywności była zdrowsza.   Dramatyczne wyniki badan naukowców w zakresie oceny jakości żywności”

dr inż. Ryszard Bandurowski SPIC

5. ,,Innowacyjne, światowe rozwiązanie pozwalające na utrzymanie wysokiego poziomu plonów w warunkach ograniczonej podaży mikro i makro elementów w tym azotu”

mgr inż. Jarosław Wojciechowski, Biostyma

6. ,,Ośrodek Badawczo Rozwojowy Twardawa stosujący, jako pierwszy w Polsce unikalne schematy aplikacyjne w praktyce   - zredukowane ilości azotu w kluczowych uprawach (wyniki 2016/2017/2018 dla buraków cukrowych, rzepaku ozimego, pszenicy ozimej, kukurydzy i soi - 3 lata doświadczeń)”

mgr inż. Krzysztof Kąkol, Biostyma

11.45-12.15 Przerwa kawowa

12.15-13.30 Sesja referatowa II

1. ,,Perspektywa Unijna 2020 - 2027”

mgr inż. Mariola Piotrowska WODR Poznań  

• ,,Rola Banku inwestycyjnego w obecnych czasach”

mgr Adrian Smalec BNP Paribas

2. ,,Nowy wymiar nowoczesnej firmy Micromix Polska (doświadczenia brytyjskie, francuskie niemieckie, ukraińskie, polskie Doświadczenia PDO w Polsce 2019 (Karżniczka, Sulejów, Głubczyce).Dlaczego tu jesteśmy”

mgr inż. Tomasz Piotrowski, Micromix Polska

3. ,,Szybka diagnostyka parametrów zbóż i rzepaku na polu”

GrainSense Finlandia  

4. ,,Krajowa Federacja Producent zbóż”

Prezes Rafał Mladanowicz

5. ,,Krajowe Zrzeszenie Producentów Roślin Oleistych i Roślin Bobrowatych”

Prezes Mariusz Olejnik

6. ,,Określenie dalszych działań na podstawie potrzeb producentów rolnych w obecnych warunkach gospodarowania” Panel dyskusyjny  

dr inż. Ryszard Bandurowski i zaproszeni goście

15.00 Podsumowanie i zakończenie Międzynarodowej Konferencji

           dr Ryszard Bandurowski, dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak, prof.. PO Politechnika Opolska,

15.15 Lunch

 

Program konferencji w wersji PDF

biochar

ksow

mrirw

agengpol